Attraksjoner i Tønsberg
Vi nevnte så vidt innledningsvis at Tønsberg er å regne som landets eldste by, og da kan den naturligvis by på mye historie som kan være interessant for turister. Med alt fra kongelige vikinggraver til gamle festninger er det nok å beskue, men byen kan også friste med bading både innen- og utendørs for de som vil plaske litt i vannet enten kalenderen viser vinter eller sommer.
Slottsfjellsmuseet – for hele familien
Dersom du og dere har et snev av interesse for vikingtiden, så kan man ikke besøke Tønsberg uten å ta en tur innom Slottsfjellsmuseet – det er nemlig her all historien fra denne tiden ligger. Museet kan by på flere forskjellige utstillinger, som inkluderer et autentisk vikingskip, et skjellet fra en hval som veide over 150 tonn og ikke minst ruiner av det som var en borg i middelalderen. For på selve Slottsfjellet i Tønsberg har man funnet ruinene av en borg, som ble brukt helt frem til 1500-tallet. I 2023 skal disse ruinene være reist igjen, og Slottsfjellet skal gjøres om til en turistpark med middelaldersstil. Planlegger du å besøke Tønsberg nå, så bør du også gjøre det om en hel del år!
Adresse: Farmannsveien 30, 3111 Tønsberg. Stikk innom nettsidene til Slottsfjellsmuseet for mer ifnormasjon og åpningstider.
Active Family – badeland i Tønsberg
Dersom sommeren viser seg fra sin dårligste side, eller man er på besøk i Tønsberg om vinteren, så er det kanskje best å holde badingen innendørs. Da strå badelandet i Tønsberg klar til å ta deg imot – Active Family tilbyr en opplevelse for hele familien, med tre forskjellige vannsklier og flere forskjellige bassenger. De voksne vil kunne slappe av i boblebadet eller i badstuen mens barna herjer rundt i badelandet, og kanskje avslutter man oppholdet med en tur innom det tyrkiske dampbadet? Reiser du til Tønsberg på ferie sammen med barn, så bør man absolutt ta en tur innom badelandet. Man kan også sende barna i et eget lekerom mens man legger seg i solarium, så det finnes nok av innendørsaktiviteter her!
Adresse: Stalsbergveien 7, 3128 Nøtterøy. Active Family Badeland har egne nettsider som forteller alt om anlegget, åpningstider og priser.
Høyt og Lavt – klatre- og aktivitetspark
Finnes det noe å gjøre i Tønsberg som kan være utfordrende både for store og små? Så absolutt – man tar bare turen til klatreparken Høyt og Lavt! Den befinner seg en kjøretur på 30-40 minutter utenfor Tønsberg, men den korte kjøreturen er det absolutt verdt. Her kan man nemlig boltre seg i store friluftsområder – mange meter over bakken! Klatreparken består hovedsakelig av ulike klatretårn, der man bruker zip-lines for å komme seg over til neste punkt. Den lengste overfarten er på 500 meter, noe som også er landets lengste. Når høydeskrekken melder sin ankomst, så kan man heller prøve andre aktiviteter som tube rafting eller hesteridning. Det arrangeres ofte teater og konserter her, så man kan fint sette av flere dager til besøk i aktivitetsparken. Dette kommer barna til å elske, men du skal ikke se bort fra at de voksne også får utfordret seg selv.
Adresse: Kjærratunet, 3277 Steinsholt. Høyt og Lavt holder åpent i sommerhalvåret. For priser og åpningstider, stikk innom nettsidene deres.
Padling i Tønsberg – utfordre deg selv
Hva med å oppleve Tønsberg fra et nytt perspektiv – fra selveste Oslofjorden? Det er en opplevelse du garantert vil dra med deg videre, for det å padle i solskinnet langs norskekysten er noe man sent vil glemme. Å padle kajakk er noe alle kan lære, og Padleopplevelser.no tilbyr kortere opplæring med instruktør for deg som ikke har padlet før. I sommersesongen blir man neppe alene på havet heller, for kajakkpadling har vist seg å bli en svært populær sport i kystbyen. Foretaket arrangerer også guidede turer der man følger et fast program, som inkluderer sightseeing rundt Tønsberg, samt felles måltider når man kommer frem til turmålet. Kajakkpadling er neppe noe for de yngste barna, men for familier med store barn kan dette være et meget godt alternativ for en aktiv ferie på Østlandet.
Adresse: Flekkenveien 140, 3145 Tjøme. Besøk Padleopplevelser.no for mer informasjon og booking av kajakktur.
Kirker i Tønsberg – ærverdige bygninger
Som Norges eldste by, er det kanskje ikke så rart at det ligger svært mange eldre kirker i Tønsberg. Mange turister kommer hit for å se de ærverdige bygningene, blant dem finner vi fylkets eneste stavkirke. Sem Kirke (Jarlsberggt 4, 3125 Tønsberg) er en av de eldste kirkene i landet. Den ble bygget på 1100-tallet en gang, og er et av de best bevarte kirkene i hele landet. I følge historiebøkene så skal kirken ha hatt stor nærhet til norske konger i middelalderen. Vallø Kirke (Glassverksgat, 3150 Tolvsrød) bør også fås med seg. Den er en av få kirker i Norge som er bygget av tre, og ble reist på slutten av 1700-tallet. Mye av interiøret er av samme dato. Og ikke minst må man få med seg Vestfold eneste stavkirke – Høyjord stavkirke (Andebu, 3158). Den ble bygget over to perioder, og bærer derfor preg av ulik byggteknikk. Den eldste delen stammer fra 1100-tallet. For historieinteresserte er det et «must» med et besøk innom stavkirken.
Midgardsenteret – alt om vikingenes verden
Som du kanskje har skjønt, så er Tønsberg «hele landets vikingby». Det er her man har funnet flest spor etter vikingene, og byen kan by på mye lærdom om vikingtiden. Midgardsenteret er kanskje det stedet man spesielt vil oppsøke dersom man besøker Tønsberg med barn, ettersom det her finnes flust av aktiviteter som barna vil synes er spennende. Blant annet inneholder senteret noe de kaller Vikinglekeplassen, der man virkelig kan få ut litt energi. For historieinteresserte vil Borreparken være svært interessant, der man kan finne en gigantisk samling av storhauger fra jernalderen. Midgardsenteret byr også på ulike utstillinger, der man blant annet kan beskue antikviteter fra vikingalderen, eller se de ulike gravfeltene som stammer fra vikingtiden.
Adresse: Birkelyveien 9, 3184 Borre. Midgardsenteret holder kun åpent i sommerhalvåret. Se nettsidene til senteret for informasjon om utstillinger, aktiviteter, åpningstider og priser.
Munchs hus – den kjente malerens hjem
Kun tre år etter at den kjente, norske maleren Edvard Munch døde (1944), så ble det åpnet museum i huset hans. I nesten 70 år har huset nå stått slik det gjorde da kunstneren selv levde og gjorde sitt arbeid. Flere av hans mest berømte malerier ble enten malt i huset eller inspirert av områdene rundt Tønsberg. Svært får avdøde kunstnere har fått hjemmet sitt bevart på denne måten, og et besøk i Munchs hus vil være som å reise tilbake i tid – nærmest ingenting er forandret fra da Munch selv bodde der, noe som byr på den mest autentiske opplevelsen man overhodet kan få. Munchs hus holder åpent i sommermånedene, og har lave billettpriser.
Adresse: Edvard Munchs gate 25, 3179 Åsgårdstrand. Munchs Hus holder åpent i perioden mai – september. Det koster 40 kroner for å komme inn, men barn under 12 år slipper inn gratis.
Holt Gård – en opplevelse for barna
Har du alltid drømt om å bo på gård, men ikke fått oppfylt den drømmen? Enten det er du eller barna som ønsker det, så kan Holt Gård gi deg et fullverdig gårdstilbud. Dette er nemlig en økologisk gård like utenfor Tønsberg, som i sommermånedene tilbyr barn og familier å prøve seg som gårdbruker. Her legges det opp til et komplett program fra morgen til ettermiddag, der man får prøve seg på stell av dyrene, riding på hest og ikke minst både kos og lek med de ulike dyrene. Gården driftes økologisk og har både hester, kuer, høns, sauer og mangle flere dyr.
Adresse: Grøumveien 229, 3176 Undrumsdal. Stikk innom nettsidene til Holt Gård for å se hva et opphold på gården kan tilby.